Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Τροπονίνη

Τροπονίνη

Επίσης γνωστό ως: TnI, TnT
Επιστημονική ονομασία: Καρδιακή Τροπονίνη I και T
Σχετικές εξετάσεις: Myoglobin, Cardiac Biomarkers, CK, CK-MB


Συνοπτικά


Γιατί προσδιορίζεται?
Για να προσδιοριστεί επακριβώς εάν εξελίσσεται καρδιακό έμφραγμα ή βλάβη στον καρδιακό μυ.

Πότε προσδιορίζεται ?
2-3 φορές κατά τη διάρκεια περιόδου 12-16 ωρών εάν αναφέρεται πόνος στο στήθος ή άλλα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται σε καρδιακό έμφραγμα

Τι είδος δείγματος απαιτείται?
Δείγμα φλεβικού αίματος από το χέρι




Το δείγμα
Τι προσδιορίζεται?
Αυτός ο προσδιορισμός υπολογίζει τη συγκέντρωση της καρδιακής τροπονίνης στο αίμα. Τροπονίνη ονομάζεται μια οικογένεια πρωτεϊνών (proteins) που ανευρίσκεται σε μυο-σκελετικά και μυο-καρδιακά ινίδια; Οι πρωτεΐνες αυτές συμμετέχουν στη διαδικασία μυϊκής συστολής. Υπάρχουν τρεις τύποι τροπονίνης: C, I, και T. Οι τύποι της καρδιακής τροπονίνης I και T είναι τόσο διαφορετικοί από τους αντίστοιχους της τροπονίνης I και T που ανευρίσκονται στους σκελετικούς μυς ώστε να μην υπάρχει αλληλεπίδραση κατά την μέτρηση τους. Αυτοί οι τύποι της τροπονίνης σε φυσιολογικά άτομα συναντώνται σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις στο αίμα. Όταν υπάρχει βλάβη στα μυοκαρδιακά κύτταρα, η καρδιακή τροπονίνη I και T απελευθερώνονται στην κυκλοφορία. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της βλάβης, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση της τροπονίνης I και T.
Όταν ένας ασθενής εμφανίζει καρδιακό έμφραγμα, τα επίπεδα της τροπονίνης εμφανίζονται αυξημένα στο αίμα μέσα σε 3 με 4 ώρες μετά την έναρξη της βλάβης και μπορεί να παραμείνουν αυξημένα για 10 με 14 ημέρες.

Πώς συλλέγεται το δείγμα που θα μετρηθεί?
Δείγμα αίματος συλλέγεται με σύριγγα από μια φλέβα στο χέρι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν η διενέργεια ιατρικών εξετάσεων προκαλεί σε εσάς ή σε προσφιλή σας πρόσωπα ανησυχία, δυσφορία ή δυσκολία να αντεπεξέλθετε αυτή την κατάσταση, ίσως θα έπρεπε να μελετήσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα άρθρα: CopingwithTestPain, Discomfort, andAnxiety, TipsonBloodTesting, TipstoHelpChildrenthroughTheirMedicalTests, TipstoHelptheElderlythroughTheirMedicalTests.

Η εξέταση

Πώς χρησιμοποιείται?
Πότε παραγγέλλεται?
Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτού του προσδιορισμού?
Υπάρχει τίποτε άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω?

Πώς χρησιμοποιείται?
Ο προσδιορισμός της τροπονίνης παραγγέλλεται κυρίως σε ασθενείς με πόνο στο στήθος, με σκοπό να ελεγχθεί εάν αυτοί εμφανίζουν καρδιακό έμφραγμα (heartattack) ή κάποια άλλη καρδιακή βλάβη. Κατά την παραγγελία του προσδιορισμού της τροπονίνης μπορεί να εκτελεστεί ο προσδιορισμός είτε της τροπονίνης I είτε της τροπονίνης T; ένα εργαστήριο συνήθως εκτελεί τον έναν από τους δύο προσδιορισμούς. Ο προσδιορισμός της τροπονίνης μπορεί να παραγγελθεί είτε αυτοτελώς είτε σε συνδυασμό με τον προσδιορισμό άλλων καρδιακών βιοχημικών δεικτών (cardiacbiomarkers) όπως της κρεατινοκινάσης (CK), του ισοενζύμου CK–MB, και της μυοσφαιρίνης (myoglobin). Οι προσδιορισμοί της τροπονίνης I και της τροπονίνης T σταδιακά αντικαθιστούν τους προσδιορισμούς της κρεατινοκινάσης ( CK) και του ισοενζύμου CK - MB επειδή είναι πιο ειδικοί για την καρδιακή βλάβη (έναντι της μυοσκελετικής βλάβης) και παραμένουν αυξημένοι για μεγάλη χρονική περίοδο, αλλά πολλοί γιατροί εξακολουθούν να προτιμούν και την επιπρόσθετη πληροφορία που έχουν παραγγέλλοντας περισσότερους από έναν καρδιακούς βιοχημικούς δείκτες.

Ο προσδιορισμός της τροπονίνης συνήθως παραγγέλλεται όταν ένας ασθενής έρχεται για πρώτη φορά στο τμήμα επειγόντων και μπορεί να παραγγελθεί ξανά στις 6 και στις 12 ώρες. Ο προσδιορισμός της τροπονίνης χρησιμοποιείται στη διάγνωση του καρδιακού εμφράγματος, στην ανίχνευση και την αξιολόγηση της καρδιακής βλάβης σαν ήπια έως σοβαρή, καθώς και στη διαφοροποίηση κλινικών συμπτωμάτων όπως πόνο στο στήθος που οφείλεται σε άλλα αίτια. Σε ασθενείς που έχουν ξεκινήσει καθυστερημένα θεραπευτική αγωγή και παρουσιάζουν πόνο στο στήθος ο οποίος σχετίζεται με την καρδιά, ή έχουν δυσφορία, ή άλλα συμπτώματα όπως εφίδρωση, ή πόνο που εκτείνεται στους βραχίονες, στους ώμους, στις γνάθους, στο λαιμό, ή ναυτία, και/ή ελαφρύς πονοκέφαλος για περισσότερο από μια ημέρα, ο προσδιορισμός της τροπονίνης είναι προσδιορισμός επιλογής. Ο λόγος είναι ότι τα επίπεδα της τροπονίνης θα παραμένουν υψηλά στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα εάν τα συμπτώματα οφείλονται/ταν σε καρδιακή βλάβη.

[Back to top]


Πότε παραγγέλλεται?
Ο προσδιορισμός της τροπονίνης συνήθως παραγγέλλεται, συχνά μαζί με άλλους καρδιακούς προσδιορισμούς όπως της κρεατινοκινάσης (CK), του ισοενζύμου CK–MB, ή της μυοσφαιρίνης (myoglobin), όταν ο ασθενής εμφανίζει παρατεταμένο πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα που θα μπορούσαν να σχετισθούν με καρδιακή βλάβη. Τυπικά, ο προσδιορισμός της τροπονίνης εκτελείται 2 ή 3 φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 έως 16 ωρών. Σε ασθενείς με σταθερή στηθάγχη (stableangina) (αναμενόμενα επεισόδια πόνου στο στήθος ο οποίος σχετίζεται με ανεπαρκή ροή του αίματος προς την καρδιά η οποία διορθώνεται με ανάπαυση και/ή φαρμακευτική αγωγή), ο προσδιορισμός της τροπονίνης μπορεί να παραγγέλλεται όταν τα συμπτώματα του ασθενούς κλιμακώνονται, ή συμβαίνουν όταν ο ασθενής βρίσκεται σε ανάπαυση, και/ή δεν αμβλύνονται με θεραπευτική αγωγή, ενδείξεις ότι η στηθάγχη μετατρέπεται σε ασταθή, θέτοντας τον ασθενή σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρδιακό έμφραγμα (heartattack) ή κάποιο άλλο σοβαρό καρδιακό πρόβλημα στο εγγύς μέλλον.

[Back to top]


Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτού του προσδιορισμού?
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρότυπα όρια αναφοράς για αυτόν τον προσδιορισμό δεν είναι διαθέσιμα. Επειδή οι τιμές αναφοράς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, φύλο, πληθυσμιακό δείγμα και μέθοδο προσδιορισμού, τα αριθμητικά αποτελέσματα του προσδιορισμού έχουν διαφορετική σημασία σε διαφορετικά εργαστήρια. Το δικό σας εργαστηριακό αποτέλεσμα πρέπει να περιλαμβάνει τα επακριβή όρια αναφοράς για τον δικό σας προσδιορισμό. Τα “ Lab Tests Online ” ιδιαιτέρως συστήνουν να συζητάτε τα αποτελέσματα σας με τον γιατρό σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όρια αναφοράς, διαβάστε το σχετικό “Όρια αναφοράς και τι σημαίνουν” (ReferenceRangesandWhatTheyMean).
Φυσιολογικά, τα επίπεδα της τροπονίνης είναι πολύ χαμηλά; ακόμη και ελαφρά αύξηση των επιπέδων μπορεί να υποδεικνύει κάποιο βαθμό βλάβης της καρδιάς. Πρέπει να τονισθεί σε αυτό το σημείο ότι είναι αναγκαίο ο αναλυτής στον οποίον εκτελούνται οι μετρήσεις της τροπονίνης να είναι επιμελώς βαθμονομημένος ιδίως στις τιμές κλινικού ενδιαφέροντος, οι οποίες βρίσκονται πλησίον των μηδενικών τιμών αυτής, ώστε να αποφεύγεται το πρόβλημα της προσθήκης αναλυτικού «θορύβου» στα αποτελέσματα. Το πρόβλημα της αξιολόγησης των μετρήσεων της τροπονίνης πέριξ των τιμών κλινικού ενδιαφέροντος εντείνεται και λόγω της έλλειψης προτύπου διαλύματος βαθμονόμησης για τον προσδιορισμό της τροπονίνης.
Όταν ο ασθενής εμφανίζει σημαντικά αυξημένα επίπεδα τροπονίνης και άλλα κλινικά ευρήματα, όπως ένα παθολογικό ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG), τότε είναι πολύ πιθανόν ότι ο ασθενής εμφανίζει καρδιακό έμφραγμα (heartattack). Εάν τα επίπεδα της κρεατινοκινάσης (CK), του ισοενζύμου CK-MB, και της μυοσφαιρίνης (myoglobin) είναι φυσιολογικά αλλά τα επίπεδα της τροπονίνης είναι αυξημένα, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι η καρδιακή βλάβη είτε είναι μικρού βαθμού είτε έλαβε χώρα τουλάχιστον 24 ώρες πριν. Εάν τα αποτελέσματα του πρώτου προσδιορισμού της τροπονίνης είναι φυσιολογικά αλλά τα επακόλουθα (6 και 12 ωρών) εμφανίζονται αυξημένα, τότε η βλάβη της καρδιάς είναι πολύ πιθανόν να συνέβη εντός δύο ωρών πριν από τον πρώτο προσδιορισμό και δεν υπήρχε χρόνος να αυξηθούν τα επίπεδα. Όταν τα επίπεδα της κρεατινοκινάσης ( CK) εμφανίζονται αυξημένα αλλά τα επίπεδα του ισοενζύμου CK - MB (το οποίο είναι πιο κάρδιο-ειδικό από την CK) και της τροπονίνης είναι φυσιολογικά, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι όποια συμπτώματα εμφανίζονται οφείλονται σε άλλο αίτιο, όπως μυοσκελετική βλάβη. Όταν ασθενής με πόνο στο στήθος και/ή διαγνωσμένη σταθερή στηθάγχη εμφανίζει φυσιολογικά επίπεδα τροπονίνης, κρεατινοκινάσης ( CK), και ισοενζύμου CK - MB, τότε είναι πολύ πιθανόν ότι η καρδιά του δεν έχει υποστεί βλάβη.
Τα επίπεδα της τροπονίνης θα παραμένουν υψηλά για 1-2 εβδομάδες μετά το καρδιακό έμφραγμα. Η τροπονίνη γενικά δεν επηρεάζεται από βλάβη σε άλλους μυς, έτσι μυϊκές ενέσεις, ατυχήματα, επίπονη άσκηση, και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν μυϊκή βλάβη δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της τροπονίνης.

[Back to top]

Υπάρχει τίποτε άλλο που θα έπρεπε να γνωρίζω?
Τα αυξημένα επίπεδα της τροπονίνης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μόνα τους για διάγνωση ή αποκλεισμό ενός καρδιακού εμφράγματος (heartattack). Η ιατρική εξέταση, ένα κλινικό ιστορικό και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG) είναι εξίσου σημαντικά. Κάποιοι ασθενείς με καρδιακό έμφραγμα θα έχουν φυσιολογικά επίπεδα τροπονίνης, και κάποιοι άλλοι με αυξημένα επίπεδα τροπονίνης δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη καρδιακή βλάβη. Τα επίπεδα της τροπονίνης μπορεί επίσης να εμφανίζονται αυξημένα λόγω κάποιας οξείας ή χρόνιας κατάστασης όπως μυοκαρδίτιδα (καρδιακή φλεγμονή), συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια (congestiveheartfailure), βαρύτατες λοιμώξεις, ηπατική νόσο (kidneydisease), δερματομυοσίτιδα, και πολυμυοσίτιδα.



Συχνές Ερωτήσεις
1. Τι σημαίνει καρδιακό έμφραγμα?
2. Εάν έχω πόνο στο στήθος, αυτό σημαίνει ότι εμφανίζω καρδιακό έμφραγμα?
3. Τι είναι οι υπόλοιποι προσδιορισμοί του καρδιακού εμφράγματος?
4. Και εάν δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καρδιακό έμφραγμα?


1. Τι σημαίνει καρδιακό έμφραγμα?
Καρδιακό έμφραγμα (heartattack) σημαίνει ότι τμήμα του μυϊκού ιστού της καρδιάς έχει καταστραφεί. Ο ιατρικός όρος για αυτήν την κατάσταση είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου. Συνήθως, ένα καρδιακό έμφραγμα αρχίζει με ένα είδος πίεσης ή πόνου στο στήθος, συχνά εκτεινόμενου στο λαιμό ή στον αριστερό βραχίονα. Ο ασθενής μπορεί επίσης να νιώθει αδύναμος, να τον πιάνει κρύος ιδρώτας και να του κόβεται η ανάσα.
Ένα καρδιακό έμφραγμα συνήθως συμβαίνει γιατί ένα από τα αιμοφόρα αγγεία (τα επονομαζόμενα στεφανιαίες αρτηρίες) που μεταφέρουν το αίμα στον καρδιακό μυ φράσσεται. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος σε ένα αιμοφόρο αγγείο το οποίο είναι ήδη μερικά φραγμένο. Το μερικό φράξιμο συνήθως οφείλεται στην αθηροσκλήρωση (atherosclerosis) (συνήθως αποκαλούμενη σκλήρυνση των αρτηριών). Αυτό το φράξιμο συντελείται σταδιακά κατά τη διάρκεια πολλών χρόνων καθώς λιπιδικές πλάκες (plaques) εναποτίθενται κατά μήκος των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων. Αυτές οι πλάκες στενεύουν και σκληραίνουν τις αρτηρίες και μπορεί να υποστούν ρήξη απροσδόκητα, φράσσοντας πλήρως την προσβεβλημένη αρτηρία.

2. Εάν έχω πόνο στο στήθος, αυτό σημαίνει ότι εμφανίζω καρδιακό έμφραγμα?
Πολλά άλλα προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, και δεν μπορεί κανείς να πει μόνον από τον τύπο του πόνου εάν υπάρχει ή όχι καρδιακό έμφραγμα (heartattack). Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στο στήθος λόγω καταπόνησης των μυών του στήθους, λόγω συναισθηματικής έντασης, και λόγω προβλημάτων του πνεύμονα. Πόνος στο στήθος που παρατηρείται κατά τη διάρκεια άσκησης, σκληρής εργασίας, ή σε στιγμές έντασης, διαρκεί για λίγα λεπτά και εξαφανίζεται με την ανάπαυση συνήθως οφείλεται σε στηθάγχη (angina). Μια σχετικά σπάνια μορφή πόνου στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε προσωρινούς καρδιακούς σπασμούς γνωστούς σαν παραλλαγή στηθάγχης. Αυτοί οι σπασμοί συνήθως συμβαίνουν τη νύχτα όταν ο ασθενής αναπαύεται και μπορεί να προκαλέσουν έντονο αλλά παροδικό πόνο.
Εάν ο πόνος στο στήθος διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά, ειδικά εάν συμβαίνει κατά την ανάπαυση, πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική φροντίδα.

3. Τι είναι οι υπόλοιποι προσδιορισμοί του καρδιακού εμφράγματος?
Οι γιατροί συνήθως χρησιμοποιούν περισσότερους από έναν προσδιορισμούς για να προσδιορίσουν εάν ένας ασθενής με πόνο στο στήθος έχει υποστεί καρδιακό έμφραγμα (heartattack). Ο προσδιορισμός της τροπονίνης μπορεί να ανιχνεύσει βλάβη στον καρδιακό μυ ακόμη και όταν δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ύπαρξης καρδιακού εμφράγματος. Η μυοσφαιρίνη (Myoglobin) και η κρεατινοκινάση (CK), δύο άλλες πρωτεΐνες που ανευρίσκονται στην καρδιά και σε άλλους μυς, συνήθως δεν αυξάνονται με τον παροδικό πόνο στο στήθος. Τα επίπεδα CK συνήθως δεν αυξάνονται όταν η καρδιακή βλάβη είναι ελαφρά. Σε ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακό έμφραγμα, τα επίπεδα αυτών των καρδιακών βιοχημικών δεικτών (cardiacbiomarkers) θα αυξηθούν και θα πέσουν ξανά εντός 12 έως 48 ωρών.

4. Και εάν δεν είμαι σίγουρος ότι έχω καρδιακό έμφραγμα?
Εάν ο πόνος στο στήθος παραμένει, ειδικά εάν δεν περνάει με την ανάπαυση — ή εάν υπάρχει ήδη διαγνωσμένη στηθάγχη (angina) και τα φάρμακα που έχουν χορηγηθεί δεν απαλύνουν τον πόνο, πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική φροντίδα. Πολλοί ασθενείς που εμφάνισαν καρδιακό έμφραγμα (heartattack) απεβίωσαν χωρίς καν να προλάβουν να καλέσουν ασθενοφόρο ή να φθάσουν σε τμήμα επειγόντων.





Ρωτήστε μας
Διασυνδέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου