Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Κρυπτογενής πνευμονίτιδα οργάνωσης (ΣΠΟΛΑ

Κρυπτογενής πνευμονίτιδα οργάνωσης (ΣΠΟΛΑ) ή Bronchiolitis Obliterans που οργανώνει την πνευμονία (BOOP) είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη πνευμονία-όπως ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανάφλεξη πνευμόνων και σημάδι που εμποδίζει τους μικρούς εναέριους διαδρόμους και τους σάκους αέρα των πνευμόνων (φατνία). Το όνομά του προέρχεται από το γεγονός ότι μιμείται πολύ τις μολύνσεις πνευμονίας. (Η ΣΠΟΛΑ όρου χρησιμοποιείται στην Ευρώπη και BOOP στη Βόρεια Αμερική.)Περιεχόμενο
1 Επιδημιολογία
2 Αιτιολογία
3 Διάγνωση
4 Επεξεργασία
5 Αναφορές


Επιδημιολογία

Η αναφερόμενη επίπτωση είναι 0.01%, αλλά η ΣΠΟΛΑ μπορεί να είναι πιό κοινή και. Αρχίζει συνήθως μεταξύ των ηλικιών 40 και 60 και έχει επιπτώσεις στους άνδρες και τις γυναίκες εξίσου. Σκοτώνει περίπου 7%, αν και αυτοί τείνουν να είναι οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι στη φτωχή υγεία από άλλους όρους.

Αιτιολογία

COP/BOOP μπορεί να προκληθεί από τις μολύνσεις από τα βακτηρίδια, τους ιούς και τα παράσιτα, τα φάρμακα, ή τους τοξικούς καπνούς. Προσδιορίστηκε το 1985, αν και τα συμπτώματά του εήταν σημειωμένων πριν από αλλά δεν εήταν αναγνωρισμένων ως χωριστή ασθένεια πνευμόνων.

Διάγνωση

Σχεδόν 75% των ανθρώπων έχουν τα συμπτώματα για λιγότερο από δύο μήνες πρίν επιδιώκουν την ιατρική προσοχή. Μια γρίπη-όπως ασθένεια, με έναν βήχα, τον πυρετό, ένα συναίσθημα της ασθένειας (δυσφορία), την κούραση, και την απώλεια βάρους ανακοινώνει την αρχή σε περίπου 40% των ασθενών. Οι γιατροί δεν βρίσκουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες ανωμαλίες στις στερεότυπες εργαστηριακές δοκιμές ή σε μια φυσική εξέταση, εκτός από τη συχνή παρουσία ήχων τριξίματος (αποκαλούμενων rales) όταν ακούει ο γιατρός με ένα στηθοσκόπιο. Οι πνευμονικές δοκιμές λειτουργίας συνήθως δείχνουν ότι το ποσό αέρα που οι πνεύμονες μπορούν να κρατήσουν είναι κάτω από κανονικό. Το ποσό οξυγόνου στο αίμα είναι συχνά χαμηλό σε στάση και είναι ακόμα χαμηλότερο με την άσκηση.

Η θωρακική ακτίνα X είναι διακριτική με τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που εμφανίζονται παρόμοια με μια εκτενή πνευμονία, και με τους δύο πνεύμονες που παρουσιάζουν διαδεδομένα άσπρα μπαλώματα. Τα άσπρα μπαλώματα μπορούν να φανούν να μεταναστεύουν από μια περιοχή του πνεύμονα σε άλλη καθώς η ασθένεια εμμένει ή προχωρεί. Η υπολογισμένη τομογραφία (CT) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Συχνά τα συμπεράσματα είναι αρκετά χαρακτηριστικά να επιτρέψουν στο γιατρό για να κάνουν μια διάγνωση χωρίς διαταγή των πρόσθετων δοκιμών. Για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση, ένας γιατρός μπορεί να εκτελέσει μια βιοψία πνευμόνων χρησιμοποιώντας ένα bronchoscope. Πολλές φορές, ένα μεγαλύτερο δείγμα απαιτείται και πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Επεξεργασία

Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών ανακτούν με corticosteroid τη θεραπεία: το συνηθισμένο στεροειδές που χορηγείται είναι Prednisolone στην Ευρώπη και Prednisone στις ΗΠΑ αυτοί διαφέρουν από μόνο μια λειτουργική ομάδα και έχουν την ίδια κλινική επίδραση. Το στεροειδές χορηγείται αρχικά στην υψηλή δόση, χαρακτηριστικά 50mg ανά να εκλεπτύνει ημέρας κάτω σε μηδέν κατά τη διάρκεια ενός 6 μήνα στην περίοδο ενός έτους. Εάν η στεροειδής επεξεργασία σταματιέται πάρα πολύ γρήγορα η ασθένεια μπορεί να επιστρέψει. Άλλα φάρμακα πρέπει να ληφθούν για να αντιδράσουν στις παρενέργειες του στεροειδούς.

Αναφορές

Το εγχειρίδιο Merck των ιατρικών πληροφοριών - σε απευθείας σύνδεση έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου