Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Σωκράτη, αυτό είναι το τελευταίο θέμα που σου γράφω...

"Η γυναίκα σου, οι γονείς σου και τα αδέρφια σου σαν το καλύτερο μνημόσυνο ζητούν από το Θεό να συγχωρέσει τους φονιάδες σου όπως και συ θα ήθελες"
Μέχρι την δολοφονία δεν γνώριζα τον Σωκράτη και την οικογένειά του. Όταν διάβασα όμως την δήλωση της οικογένειάς του τον θεώρησα σαν να είναι ένας αδελφός μιά που έχουμε περίπου την ίδια ηλικία. Θεώρησα ότι αυτοί που τον σκότωσαν, δολοφόνησαν έναν άνθρωπο που εξέφραζε την φωνή της Ελλάδας. την δική...
μου φωνή. Δολοφόνησαν τον αδελφό μου. Αυτόν που αγαπούσε τον Θεό και την Ελλάδα και που με την ζωή του απετέλεσε τόσο δυνατή αντίσταση απέναντι σε συμφέροντα που θέλουν να κρατούν στο σκοτάδι τον Ελληνικό λαό, που έπρεπε να καμφθεί πάση θυσία.
http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_1852.html

Το κάπνισμα

Μετά τη σημερινή διαμαρτυρία εργαζομένων των χώρων εστίασης στο υπουργείο Υγείας, οι εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Αντώνη Δημόπουλο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, για την προστασία της υγείας των πολιτών το υπουργείο Υγείας συνεχίζει την εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους, γνωρίζοντας ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρήθηκαν φαινόμενα πλημμελούς ελέγχου.

Για την καλύτερη εφαρμογή του νόμου γίνονται ενέργειες συντονισμού των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών και κατατίθεται εντός των ημερών τροπολογία για τη συμμετοχή του Σώματος Επιθεωρητών Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στους πρωτοβάθμιους ελέγχους.

Το κάπνισμα θεωρείται από την επιστημονική κοινότητα διεθνώς και στη χώρα μας ως μείζων παράγοντας κινδύνου της δημόσιας υγείας και βασικός παράγοντας πρόκλησης παθήσεων όπως ο καρκίνος και τα καρδιοαναπνευστικά νοσήματα.

Για τους ίδιους λόγους, το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας έχει ξεκινήσει προγράμματα αγωγής υγείας στα σχολεία της χώρας για την πρόληψη του καπνίσματος σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα Κέντρα Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών και τα δημοτικά ιατρεία συνεχίζουν και επεκτείνουν τις δράσεις πρόληψης και διακοπής καπνίσματος στους δήμους και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Έπειτα από πρόταση του υπουργείου Υγείας αναμένεται διυπουργική συνάντηση με σκοπό την αποτίμηση της εφαρμογής του νόμου.

Φυματίνη και φυματινοαντίδραση Mantoux

Φυματίνη και φυματινοαντίδραση Mantoux

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27 Μαρτίου 2007

Γράφει: Παπακωνσταντίνου Αντώνης, Πνευμονολόγος




Η φυματίνη (tuberculin) είναι το πρωτεϊνικό τμήμα του βακίλλου της φυματίωσης (φυματινοπρωτεΐνη). Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι φυματίνης: Η παλαιά φυματίνη (old tuberculin, OT) και η καθαρμένη φυματίνη (purified protein derivative, PPD).

Η παλαιά φυματίνη παρασκευάζεται σύμφωνα με την αρχική μέθοδο του Koch και είναι ένα σκοτεινόχρωμο υγρό σαν σιρόπι που εκτός από τη φυματινοπρωτεΐνη περιέχει γλυκερίνη και προσμίξεις από το καλλιεργητικό υλικό. Η OT διατηρείται αναλλοίωτη για πολλά χρόνια σε θερμοκρασία δωματίου και χρησιμοποιείται αφού αραιωθεί κατάλληλα. Στο παρελθόν για την εκτέλεση φυματινοαντίδρασης Mantoux χρησιμοποιούσαν 0,1 ml διαλύματος 1/10.000 παλαιάς φυματίνης.

Σήμερα σε όλο τον κόσμο είναι σχεδόν αποκλειστικά σε χρήση η καθαρμένη φυματίνη (PPD), που ως καθαρότερο προϊόν δίνει περισσότερο ειδικές αντιδράσεις. Στα Ιατρικά Διαγνωστικά Εργαστήρια χρησιμοποιούμε την PPD RT 23 SSI που παράγεται από το Statens Serum Insitut της Κοπεγχάγης. Έχει καθοριστεί ότι 0,02 μg PPD RT 23 SSI αντιστοιχούν σε 1 μονάδα φυματίνης (1 T.U.).

Τεχνική της φυματινοαντίδρασης

Η ενδοδερμική χορήγηση κατά Mantoux αποτελεί τη μέθοδο εκλογής. Σύμφωνα με την τεχνική αυτή 0,1 ml PPD συγκέντρωσης 2 T.U. ενίεται αυστηρά ενδοδερμικά με βαθμονομημένη σύριγγα 1 ml, που φέρει βελόνα 25 ή 26 Gauge.


Για τη δοκιμασία προτιμάται το μέσο τριτημόριο του αντιβραχίου. Δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί απολύμανση του σημείου της ένεσης, εάν όμως τελικά αποφασιστεί να απολυμανθεί το δέρμα, πρέπει να αναμένουμε να στεγνώσει εντελώς το οινόπνευμα πριν να γίνει η ένεση. Το δέρμα τεντώνεται ελαφρά και η βελόνα εισδύει σχεδόν παράλληλα με την επιφάνεια στην επιδερμίδα. Αν η ένεση γίνει από λάθος υποδόρια, η φυματίνη απομακρύνεται με την κυκλοφορία με αποτέλεσμα μια πιθανή ψευδο-αρνητική δοκιμασία.


Κατά την ένεση πρέπει να δημιουργείται έπαρμα με διάμετρο 8-10 mm, δηλαδή το μέγεθος μιας μεγάλης φακής. Το έπαρμα αυτό παραμένει για 10 λεπτά περίπου. Αν δεν σχηματιστεί έπαρμα αυτό σημαίνει ότι η ένεση έγινε υποδόρια και η δοκιμασία πρέπει να επαναληφθεί με ένεση στο άλλο χέρι.


Η ανάγνωση του αποτελέσματος γίνεται μετά 48-72 ώρες από την ένεση με την αναζήτηση της σκληρίας στο σημείο της δοκιμασίας και απαραίτητα με τη μέτρηση της εγκάρσιας διαμέτρου της. Η ερυθρότητα που μπορεί να συνυπάρχει δεν λαμβάνεται υπόψη.


MANTOUX

Διάμετρος σκληρίας σε χιλιοστόμετρα
Αρνητική 0-5 mm Θετική 6-14 mm Έντονα θετική? 15 mm

Η θετική φυματινοαντίδραση θεωρείται ότι οφείλεται σε ένα από τους παρακάτω λόγους:

(α) Μόλυνση από βακτήριο του συμπλέγματος
Mycobacterium

tuberculosis 
(
M
.
tuberculosis
,
M
.
bovis
,
M
.
africanum
και
M
.
microti).

(β) Μόλυνση από μη-φυματιώδη μυκοβακτηρίδια.

(γ) Προηγούμενο εμβολιασμό με BCG (Το εμβόλιο BCG συνήθως θετικοποιεί τη φυματινοαντίδραση μετά από 4-8 εβδομάδες).

Ειδικές προφυλάξεις

Επαναλαμβανόμενες φυματινοαντιδράσεις Mantoux σε άτομα που έχουν στο παρελθόν εμβολιασθεί με BCG μπορεί να προκαλέσουν φαινόμενο ενίσχυσης (booster phenomenon). Στα άτομα αυτά πρέπει να αποφεύγεται επανάληψη της δοκιμασίας πριν περάσει 1 έτος, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος μετατροπής της αρνητικής αντίδρασης σε θετική.

Η φυματινοαντίδραση μπορεί να γίνει χωρίς κίνδυνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Καταστάσεις και φάρμακα που επηρεάζουν το αποτέλεσμα της φυματινοαντίδρασης

Στα πολύ νέα ή πολύ ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα που εμφανίζουν καχεξία λόγω κακής διατροφής είναι δυνατό να ελαττωθεί η αντιδραστικότητα του δέρματος στη φυματίνη.

Το ίδιο παρατηρείται όταν υπάρχει ανοσοκαταστολή λόγω κάποιου νοσήματος (π.χ. λέμφωμα) ή λήψης φαρμάκων (π.χ. κορτικοστεροειδών).

Ομοίως ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις (ιδιαίτερα η ιλαρά, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η ανεμευλογιά και η γρίππη) ελαττώνουν ή αρνητικοποιούν τη φυματινοαντίδραση.

Ελαττωμένη δερματική αντίδραση παρατηρείται επίσης μετά από εμβολιασμό με εμβόλια που περιέχουν ζωντανούς ιούς (π.χ. εμβόλια ερυθράς, ιλαράς, παρωτίτιδας)

Πολλοί ασθενείς με συνυπάρχουσες λοιμώξεις από HIV και
M
.
tuberculosis
παρουσιάζουν πλήρη έλλειψη δερματικής αντίδρασης (ανεργία) στη φυματίνη, που μπορεί να συνοδεύεται από ανεργία και σε άλλα αντιγόνα.

Τέλος ασθενείς με σοβαρή φυματίωση (π.χ. κεχροειδή φυματίωση) ενδέχεται να εμφανίζουν αρνητική φυματινοαντίδραση.

Πρόσφατη λοίμωξη με μη-φυματιώδη μυκοβακτηρίδια του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει διασταυρούμενη αντίδραση με θετική δοκιμασία Mantoux.

Ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την εκτέλεση φυματινοαντίδρασης

Συνήθεις αντιδράσεις (> 1/100) Τοπικές: Πόνος, ερεθισμός ή ενόχληση αμέσως μετά την ένεση στο σημείο που έγινε.
Ασυνήθεις αντιδράσεις (< 1/100) Συστηματικές: Πυρετός, κεφαλαλγία.Τοπικές: Διόγκωση επιχωρίου λεμφαδένα.
Σπάνιες αντιδράσεις (< 1/1000) Τοπικές: Υπερευαισθησία στη φυματίνη μπορεί να προκαλέσει φλύκταινα και τοπική νέκρωση.

Άλλες φυματινοαντιδράσεις (πλην της Mantoux)

Στη χώρα μας εκτός από την ενδοδερμοαντίδραση Mantoux χρησιμοποιείται και η επιδερμική αντίδραση με το λεγόμενο «φυματινικό δακτύλιο», που φέρει πολλές μικρές ακίδες εμποτισμένες με φυματίνη. Αν και η μέθοδος δίνει αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα δεν χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη Mantoux.
Πηγές: Παπακωνσταντίνου Α. Φυματιολογία. Αθήνα 1986
Statens Serum Institut Tuberculin: Core summary of product characteristics. Date of revision of the text: September 2002. (http://www.ssi.dk/sw4248.asp)
Statens Serum Institut Intradermal injection of tuberculin / Mantoux test. 2005 (http://www.ssi.dk/sw11710.asp)

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΛΕΟΣ ΕΚ ΧΟΛΟΛΙΘΟΥ

ΕΙΛΕΟΣ ΕΚ ΧΟΛΟΛΙΘΟΥ
ΜΙΑ ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΑΙΤΙΑ ΕΙΛΕΟΥ. ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΕ
CT
Μεταξά Λ.1, Μιχαηλίδου Μ.2, Μεταξάς Φ.3, Γκούβης Π.1, Δημητριάδης Π.4, Κηρυττόπουλος Π.4
1Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα ΓΝ Βέροιας, 2Ρευματολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ , 3Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα ΑΧΕΠΑ,
4Παθολογική Κλινική ΓΝ Βέροιας


Τι είναι ο ειλεός;

Τι είναι ο ειλεός;

Ο ειλεός αντιπροσωπεύει μία κατάσταση στην οποία το έντερο δεν μπορεί να προωθήσει το περιεχόμενό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μηχανικά αίτια, όπως είναι η παρουσία πολυπόδων, ή σε άλλες διαταραχές που δυσχεραίνουν την κινητικότητα του εντέρου.
Πού μπορεί να οφείλεται ο ειλεός;

Όταν ο ειλεός οφείλεται σε μη μηχανικά αίτια ονομάζεται παραλυτικός. Σε αυτή την περίπτωση διάφοροι παράγοντες δεν επιτρέπουν στο έντερο να προωθήσει το περιεχόμενό του. Ο ειλεός στα παιδιά οφείλεται συνήθως σε μη μηχανικά αίτια, τα οποία περιλαμβάνουν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις στην κοιλιακή χώρα, όπως είναι η περιτονίτιδα ή οι διαταραχές του μεταβολισμού. Στους ενήλικους είναι συχνότερα τα μηχανικά αίτια απόφραξης του εντέρου, όπως πολύποδες, κακοήθεις όγκοι, συμφύσεις των τμημάτων του εντέρου, που προκαλούνται ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, ή πολύ σκληρά κόπρανα, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο ειλεός;

Ειλεός - Τι είναι Ειλεός;

Ειλεός ή γαστρεντερικές ατονίας είναι μια διαταραχή της φυσιολογικής πρόωσης γαστρεντερικό κινητική δραστηριότητα οφείλονται σε μη μηχανικά αίτια.

Αντίθετα, διαταραχές της κινητικότητας που προκύπτουν από δομικές ανωμαλίες ονομάζονται μηχανικά απόφραξη του εντέρου.

Μερικοί μηχανικά εμπόδια είναι misnomers, όπως ειλεός χολόλιθων και ειλεός μηκωνίου, και δεν είναι αλήθεια παραδείγματα του ειλεού από τον κλασικό ορισμό.
Μετεγχειρητική Ειλεός

Πρόκειται για μια προσωρινή παράλυση ενός τμήματος του εντέρου συνήθως μετά από μια εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα. Δεδομένου ότι το εντερικό περιεχόμενο αυτού του τμήματος είναι σε θέση να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, το φαγητό ή το ποτό θα πρέπει να αποφεύγεται μέχρι περισταλτική ήχος ακούγεται από auscultation της περιοχής όπου βρίσκεται το τμήμα αυτό.
Παραλυτικό ειλεό

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους συχνότερους στον άνθρωπο. Αρχικά προκαλεί μόνο ανεπαίσθητα ή και καθόλου συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου προκαλούνται μικροπονάκια, φουσκώματα, μικροαιμορραγίες που σπάνια είναι έντονες, καθώς και βλέννες στα κόπρανα.

Γενικά μπορεί κανείς να παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου του. Αργότερα παρουσιάζεται αδυναμία, απώλεια βάρους και εύκολη κούραση.
Συχνά ο καρκίνος του δεξιού τμήματος του παχέος εντέρου (τυφλό, ανιόν) το οποίο έχει μεγάλη διάμετρο και συνεπώς δεν φράζει ακόμα κι από μεγάλο όγκο, διαγιγνώσκεται επειδή βρέθηκε σιδηροπενική αναιμία σε κάποια εξέταση αίματος και συστήθηκε κολονοσκόπηση στον ασθενή.

Σπανιότερα προκαλεί αιμορραγία χρώματος σκούρου μελιτζανί ή μαύρου.

ειλεός

Ο ειλεός συμβαίνει όταν το εντερικό περιεχόμενο δεν προωθείται.

Υπάρχουν δυο τύποι ειλεού:

• Ο αποφρακτικός ειλεός που γίνεται όταν το έντερο φράζει τελείως από κάποια αιτία και ο άρρωστος εμφανίζει πόνο στην κοιλιά, βορβορυγμούς, εμετούς και αδυνατεί να ενεργηθεί ή να βγάλει αέρια. Η αιτία μπορεί να βρίσκεται μέσα στον αυλό του εντέρου, πάνω στο τοίχωμα του εντέρου ή έξω από το έντερο. Ένας καρκίνος στο αριστερό κόλον (κατιόν, σιγμοειδές) μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό, όμως ειλεός δεν σημαίνει υποχρεωτικά καρκίνο. Δεκάδες καλοήθεις παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα
πχ. συμφύσεις από παλιές επεμβάσεις, περισφιγμένη κήλη, κοπρόσταση από παρατεταμένη δυσκοιλιότητα, συστροφή του εντέρου, κλπ.

• Ο παραλυτικός ειλεός συμβαίνει όταν το έντερο παραλύει και το περιεχόμενό του δεν προχωρεί. Αυτό γίνεται από ενδοκοιλιακές φλεγμονές (περιτονίτιδα), ηλεκτρολυτικές, μεταβολικές και νευρολογικές διαταραχές, λήψη φαρμάκων, παρατεταμένη κατάκλιση, κώμα κλπ.

Ειλεός

Ειλεός
Τι είναι ο ειλεός;

Ο ειλεός αντιπροσωπεύει μία κατάσταση στην οποία το έντερο δεν μπορεί να προωθήσει το περιεχόμενό του. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μηχανικά αίτια, όπως είναι η παρουσία πολυπόδων, ή σε άλλες διαταραχές που δυσχεραίνουν την κινητικότητα του εντέρου.
Πού μπορεί να οφείλεται ο ειλεός;

Όταν ο ειλεός οφείλεται σε μη μηχανικά αίτια ονομάζεται παραλυτικός. Σε αυτή την περίπτωση διάφοροι παράγοντες δεν επιτρέπουν στο έντερο να προωθήσει το περιεχόμενό του. Ο ειλεός στα παιδιά οφείλεται συνήθως σε μη μηχανικά αίτια, τα οποία περιλαμβάνουν κάποιες σοβαρές λοιμώξεις στην κοιλιακή χώρα, όπως είναι η περιτονίτιδα ή οι διαταραχές του μεταβολισμού. Στους ενήλικους είναι συχνότερα τα μηχανικά αίτια απόφραξης του εντέρου, όπως πολύποδες, κακοήθεις όγκοι, συμφύσεις των τμημάτων του εντέρου, που προκαλούνται ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, ή πολύ σκληρά κόπρανα, ειδικά σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται ο ειλεός;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ                                             
5 Απριλίου 2003

1.    Σε ασθενή με κακόηθες μελάνωμα του άνω άκρου συζητήστε την φυσική εξέλιξη όσον αφορά την περιοχική και την απομακρυσμένη επέκταση της νόσου.
Λεμφαδενικές μεταστάσεις στην σύστοιχη μασχάλη υποδόριοι μεταστατικοί όζοι στο άνω άκρο, και μεταστάσεις στον πνεύμονα στο ήπαρ στα οστά στον εγκέφαλο και σε άλλα  όργανα.
2.    Περιγράψτε το μεγαλακρικό προσωπείο. Ποιό είναι το αίτιο του συνδρόμου αυτού.
Υπερανάπτυξη των μαλακών μορίων και των οστών του προσωπικού κρανίου (δηλ. ρινός. χειλέων, γλώσσας και κάτω γνάθου) Αίτιο : Οξεόφιλο Αδένωμα.
3.    Σε ασθενή ηλικίας 35 ετών με οξύ κοιλιακό άλγος πρόσφατης έναρξης διαπιστώνεται στην απλή ακτινογραφία θώρακα αέρας υποδιαφραγματικά. Ποια είναι τα πιθανότερα αίτια.
Διάτρηση στομάχου, δωδεκαδάκτυλου, λεπτού και παχέος εντέρου.
4.    Σύνδρομο της άνω μεσεντερίου αρτηρίας : αίτια, κλινικά συμπτώματα.
Απόφραξη 3ης μοίρας δωδεκαδάκτυλου λόγω πίεσης από την Άνω Μεσεντέριο Αρτηρία. Εμφανίζει επιγαστρική διάταση,πόνο και υποχωρεί με τον έμετο.